Od 01.04.2024 sa zvyšujú poplatky nielen na Katastri nehnuteľností. Využite posledný mesiac za súčasné, nižšie poplatky.
08. 03. 2024

Od 01.04.2024 sa zvyšujú poplatky nielen na Katastri nehnuteľností. Využite posledný mesiac za súčasné, nižšie poplatky.

Od 1. apríla 2024 dôjde na Slovensku k výraznému zvýšeniu poplatkov na katastri nehnuteľností a nie len tam. Táto zmena sa dotkne mnohých oblastí, vrátane poplatkov za rôzne katastrálne konania. Máte posledný mesiac na vybavenie konania za nižšie poplatky, tak neváhajte a zaistite si potrebné úkony ešte dnes. V nasledujúcom článku sa dozviete, ako vás tieto zmeny môžu ovplyvniť a ako na ne môžete reagovať.

Nechce sa Vám čítať ? Pozrite alebo vypočujte si rozhovor so mnou pre RTVS kliknutím tu.

Zvýšenie poplatkov na katastri - Administratívne služby a ich nové ceny

Od apríla 2024 sa zvyšujú poplatky za rôzne služby na katastri nehnuteľností. Napríklad, vydanie fotokópie originálu listu vlastníctva sa zvýši z 8 eur na 12 eur. Podobne, návrh na začatie konania o povolení vkladu práva k nehnuteľnosti do katastra nehnuteľností sa zvýši z 66 eur na 100 eur. Tieto zmeny ovplyvnia finančné plánovanie pri kúpe, predaji alebo inom právnom úkone s nehnuteľnosťou.

Návrh na vklad je síce najčastejšie platený poplatok v rámci katastra, ale zvyšujú sa aj ďalšie sumy. Dobrým príkladom je, že ak sa rozhodnete užívať časť bytu na iné účely ako na bývanie, napríklad otvoriť kaderníctvo, ako fyzická osoba zaplatíte po novom 15 eur, zatiaľ čo právnické osoby budú musieť zaplatiť až 250 eur. Toto predstavuje výrazný nárast oproti súčasným poplatkom a môže mať významný dopad na vaše rozhodnutia a plány.

Ako na tieto zmeny reagovať

Ak plánujete akékoľvek katastrálne konanie, odporúčam Vám neodkladať ho. Využite posledný mesiac pred zvýšením poplatkov a zaistite si potrebné služby za súčasné, nižšie poplatky. Týmto spôsobom môžete ušetriť nemalé finančné prostriedky, ktoré môžete využiť na iné účely.

Ak si nie ste istí, ako postupovať, alebo potrebujete poradiť s konkrétnymi krokmi, neváhajte sa na mňa obrátiť.

 

NOVÉ SUMY SPRÁVNYCH POPLATKOV

nove_poplatky_kataster

 

Realitné služby Paluch
Autor: Realitné služby Paluch

O Vašu nehnuteľnosť sa postará realitný maklér:

Martin Paluch - majiteľ a konateľ

realitné služby

logo_web_shadow

+421 908 128 948

reality@paluch.sk

www.paluch.sk

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov zo sveta nehnuteľností

Raz do mesiaca tipy, rady a novinky e-mailom

spracovaním osobných údajov