Ako na predaj nehnuteľnosti, ktorá je zaťažená hypotékou?
05. 06. 2023

Ako na predaj nehnuteľnosti, ktorá je zaťažená hypotékou?

V súčasnej dobe je bežnou praxou pri získavaní vlastnej nehnuteľnosti na bývanie zobrať si hypotekárny úver na jej financovanie. Ako však postupovať v prípade, že chceme predať nehnuteľnosť, na ktorej je hypotéka a kúpiť inú, ktorá je taktiež zaťažená úverom?

Pokiaľ ide o developerské projekty, prax je taká, že väčšina z nich je financovaná bankou. Práve preto je až do samotného odovzdania zaťažená úverom. Banka po vyplatení časti úveru vystaví takzvanú kvitanciu na zrušenie záložného práva. To zanikne zápisom a výmazom na liste vlastníctva. Ak chcete takúto nehnuteľnosť financovať úverom, kúpna cena a úver developera sa vyplatia práve úverom kupujúceho a dodatkom vlastných prostriedkov. Takáto situácia, kedy sa úver predávajúceho vyplatí úverom kupujúceho je bežnou praxou pri predávaní nehnuteľností, no napriek tomu celú situáciu môžu skomplikovať administratívne úkony. S takýmito administratívnymi úkonmi mám skúsenosti a rád Vám pomôžem stačí sa mi ozvať. 

Aj pri kúpe starších nehnuteľností, ktoré sú zaťažené hypotékou je postup podobný, pričom jediným rozdielom je to, že sa vypláca individuálny úver a nie len časť úveru poskytnutého na celý bytový dom, keďže nejde o novostavbu alebo nový developerský projekt. Tiež nie je potrebné časť úveru doplatiť hotovosťou, ale je možné ho splatiť novým úverom.

Ak je vaša nehnuteľnosť zaťažená hypotékou a chcete si túto hypotéku preniesť na novú nehnuteľnosť, ktorú kupujete, je to možné. Potrebná je však dohoda medzi všetkými zúčastnenými stranami, teda s takouto "výmenou" musí súhlasiť aj banka aj predávajúci. Administratívne úkony týkajúce sa prenášania hypotéky sú však časovo náročnejšie, nakoľko je potrebné vyžiadať od banky vyčíslenie zostatku úveru, ktoré býva väčšinou k termínu mesačnej splátky úveru.

Ďalšou možnosťou predaja nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou je predaj spoločnosti alebo investorom, ktorí skupujú nehnuteľnosti zaťažené ťarchou a využívajú ich na ďalší rozvoj. Takéto spoločnosti vybavia všetky potrebné administratívne úkony a zbavia majiteľa nehnuteľnosti dlhov, keďže spravidla sa predajom vyplatia všetky podlžnosti. V tomto prípade je výhodou, že po odkúpení nehnuteľnosti ju môže majiteľ ešte nejaký čas podľa dohody využívať.

Realitné služby Paluch
Autor: Realitné služby Paluch

O Vašu nehnuteľnosť sa postará realitný maklér:

Martin Paluch - majiteľ a konateľ

realitné služby

logo_web_shadow

+421 908 128 948

reality@paluch.sk

www.paluch.sk

 

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Prihláste sa k odberu článkov zo sveta nehnuteľností

Raz do mesiaca tipy, rady a novinky e-mailom

spracovaním osobných údajov